Kategóriák
Egyéb kategória

Büntetés vagy próbatétel? – Megjelent a Lelkipásztor októberi lapszáma!

Frederick Sommer, Paracelsus, 1957, paint on cellophane, gelatin-silver print. Museum no. E.995-1993, © Victoria and Albert Museum, London/The Estate of Frederick Sommer Courtesy Pace/MacGill, New York

Az evangélikus temetés mentálhigiénés szempontjait vizsgálja tanulmányában Czöndör István. A sírgödör a halált jelképezi, amely az ember számára egyszerre valóságos, de szimbolikus is egyben. Ajtó, amely a túlvilágba nyílik. A sír szélén állni azt is jelenti, hogy az élet határán állni, valamilyen köztes létben – fogalmaz a szerző.

Ugyanakkor az egyházi temetési szertartás rendkívüli terápiás funkcióval rendelkezik. Az erőre találás biztos ígéretét közvetíti, ami az áldás rítusában csúcsosodik ki: a lelkész nem áldást oszt, hanem áldást közvetít, a gyászoló ember pedig befogadja minden teljesítménykényszer nélkül.

Az Evangélikus Hittudományi Egyetem két oktatójának dolgozata a Covid-19 pandémia tapasztalatainak hitéleti értelmezésében és a lelkigondozói hangsúlyok megtalálásban nyújtanak ismereteket. A szenvedés- és traumatapasztalatok reflexióit mutatja be Büntetés vagy próbatétel? című írásában Varga Gyöngyi. Diakónia rovatunkban Johann Gyula az ökumenikus telefonos lelkigondozói szolgálat munkáját elemzi. A segélytelefon 2020. április 11-től 2020. június 18-ig, a tavaszi veszélyhelyzet végéig mindennap 8 és 20 óra között fogadta a segélykérők hívásait. A több száz hívás között komoly, súlyos kérdésekkel és mély lelki terhekkel is találkozhattak a telefonvonal szolgálói.

Missura Tibor nyugalmazott evangélikus esperes a Lelkipásztor 2019/2. számában megjelent tanulmányában amellett érvel, hogy ApCsel 3,13.26-ban és 4,27.30-ban a 19. század végétől megjelenő bibliafordítások helytelenül alkalmazzák az „Isten szolgája” fordítást. Az ő felvetéseire adott, terjedelmi okokból két részre osztott reflexió második részét közöljük Fiú vagy szolga? címmel László Virgil tollából. ISSN 0133-2821 Könyvkötés: irkafűzött Oldalszám: 40 oldal Formátum: A/4 Méret: 202×285 mm